Innbilt Svangerskap

Innbilt Svangerskap

 

Innbilt svangerskap hos hunder er en psykisk tilstand ( hormonell ubalanse ) som er arvelig belastet og inntreffer etter en løpetid. Tilstanden kalles av og til også et fantomsvangerskap. Alle ikke-drektige tisper gjennomgår i virkeligheten et innbilt svangerskap, men det gir seg større og mindre utslag.

Årsaken ligger trolig nedarvet i hunden fra den gang levde i vill tilstand. Da var bare alfatispen i flokken som fikk parre seg og få valper. De andre tispene var klare til og ta over i tilfelle alfatispen skulle falle fra eller fikk så store kull at hun ikke rådde med alle selv. Vi kan fortsatt se dette mønsteret hos ville hunder.

Tilstanden skylles et hormon ( progesteron ) som dannes i eggstokkene. Hos de fleste dyrearter stiger dette hormonet i blodet kun under drektighet, men hos hundetisper stiger progesteronet uansett om de er drektige eller ikke. Det er dette som fører til at noen tisper får innbilt svangerskap.

Tispa endrer gjerne karakter etter løpetiden. Hun begynner kanskje og spise mer og / eller hun begynner å «forberede» seg på og få valper gjennom sine fysiske gjøremål. Det er ikke uvanlig at hun «adopterer» ting ( en spesiell leke eller noe annet ) og begynner og stelle med denne. Pattene kan også begynne og vokse, og hun kan få en viss melkeproduksjon.

Om tispa har adoptert noe bør du fjerne dette fra henne, siden en slik surrogattilstand vil kunne føre til at tilstanden drar ut i tid. Du kan også forsøke og gi henne en mindre fett- og proteinrik kost. Gå turer og hold henne i aktivitet kan også bidra til å fjerne oppmerksomheten hennes vekk fra surrogattilstanden.

Det hender at tispene får brystbetennelse ved slike tilstander, så det er viktig å holde øye med pattene. Symptomer på dette er at pattene blir harde, røde og varme. Får dette lov til og utvikle seg kan hun få feber og bli svært syk. Da må du ta kontakt med veterinær så fort som mulig. De kan også foreskrive reseptpliktig middel som er effektivt for og stoppe melkeproduksjonen.

 

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.